„Vaccin” anti-frică Covid-19

Există două categorii de frică. Prima categorie se referă la frica rațională, constructivă – e mecanismul montat de Dumnezeu în noi cu scopul de a ne apăra de pericole. A doua categorie conține frica irațională – e panica ce se instalează atunci când avem convingerea că amenințarea e prea mare și nu îi putem face față. Covid-19 e un pericol mare, dar totuși mic în comparație cu resursele de care dispunem. Din fericire, împotriva panicii avem vaccin eficient și accesibil tuturor.  Componentele lui sunt prezentate mai jos.

  1. Mergi după Păstor, nu după turmă!

În timpul unei crize majore oamenii sunt mult mai ușor de influențat. Avem impresia imediată că ceea ce fac ceilalți e bine, și tindem să copiem ușor. E spiritul de turmă.

Asta se întâmplă doar în cazul în care nu avem ochii lipiți de Păstor, de Reperul permanent de protecție și de pace.

“Vă las pacea, vă dau pacea Mea. Nu v-o dau cum o dă lumea. Să nu vi se tulbure inima, nici să nu se înspăimânte.” (Ioan 14:27) Iată cuvintele Păstorului!

  1. Gândul generează emoția

Nu doar calitatea, ci și cantitatea gândurilor e importantă. Cu cât ne gândim mai mult la restricții, la viruși, la amenințări și scenarii negativiste, cu atât mintea noastră fabrică mai multă frică cu materia primă dată.

E indicat ca expunerea noastră la știri pe subiectul pandemiei să fie limitată la max 1 oră/zi.

Să ne umplem mintea cât de mult posibil cu Scriptura, literatură creștină, cu amintiri plăcute de familie, din biserică, etc.  Să ne selectăm cu grijă sursele de informare.

Gândiți-vă mai mult la „lucrurile de sus, nu la cele de pe pământ” și „faceți orice gând rob ascultării de Cristos.”

  1. Triada: Putere, Dragoste și Chibzuință 

Conform Bibliei (2 Tim 1:7), duhul de frică este incompatibil cu trei elemente care ne sunt a îndemână: puterea, dragostea și chibzuința. Puterea pe care o avem este cea de a transmite evenghelia prin mijloace media și puterea a schimba realitatea prin rugăciune.

Apoi, pandemia ne dă ocazia să ne manifestăm dragostea față de aproapele nostru care este mai vulnerabil în aceste timpuri. Chiar dacă suntem mai singuri, nu suntem însingurați! Comunicarea frecventă prin telefon sau chat cu cei dragi reduce riscul de deprimare/anxietate și transmite dragoste celor pe care îi căutăm.

În al treilea rând, avem chibzuință asupra acțiunilor noastre. Chibzuință înseamnă autocontrol. Când planificăm cu înțelepciune și echilibru tot ce avem de făcut reducem stresul, pentru că suntem atenți și ne implicăm în ceea ce putem face.

  1. Interpretarea realității

Perspectiva bate realitatea.

Sunt multe beneficii în spatele restricțiilor impuse. Să le privim ca o mare bucurie, cum spune apostolul Iacov (Iacov 1:2-3), căci ele (de exemplu rămânerea în casă) lucrează binecuvântări ca și: dezvoltarea închinării în familie, timp devoțional mai consistent, dezvoltarea unor noi obiceiuri sănătoase, grija și igiena corpului, etc.

Orice criză ascunde oportunități valoroase! Să prelucrăm informația primară și să cultivăm un stil de gândire Proactiv mai degrabă decât Restrictiv!

  1. Certitudinea

Când nu știi ce să faci, fă ce știi că trebuie să faci! – spune o vorbă. Incertitudinea generează suferintă emoțională, ne lasă “în aer” și dacă stăm acolo practic alimentăm și prelungim starea. Să fim activi in ceea ce putem face (ceea ce controlăm) în contextul de față, să ne asumăm rolurile profesionale, de slujire, familiale etc, convertind timpul în planuri clare și constructive. Nu evita ceea ce poți face pentru a realiza ceea ce credeai că nu poți realiza!

Așa cum am subliniat anterior, lucrurile pe care le controlăm reduc stresul și anxietatea. Însă, după cum timpul nefolosit va fi folosit pentru zonele “de jos” ale caracterului, tot așa frica va avea loc unde agenda noastră nu este umplută conștient și rațional.

Practicând aceste principii, ne vom întări imunitatea împotriva fricii iraționale (panicii) care se răspândește în populație chiar mai repede decât covid-19.  Avem resurse, avem însoțirea supranaturală a lui Dumnezeu și avem comori ascunse în spatele crizei.

Dumnezeu e în control, și atâta timp cât El are un plan cu noi…suntem NEMURITORI!

Bogdan Prejban

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.