Există lucruri care ne pot pune în pericol sănătatea fizică, emoțională și spirituală în același timp. NEIERTAREA este în top!
V-ați gândit vreodată că persoana care suferă cel mai mult în cazul unui conflict nerezolvat este cea care nu iartă? Cineva spunea că “a urî pe cineva e ca si cum otrava pe care vrei să i-o dai lui, o bei chiar tu!” Când nu ierți, răul făcut de acea persoana continuă să te rănească și să îți controleze starea.
Un studiu condus de Erick Messias în 2010 arată că persoanele care țin amărăciune sunt mult mai predispuse la boli de inimă, hipertensiune arterială, ulcer stomacal, artrite, dureri de spate, dureri de cap si dureri cronice decât cele care nu au amărăciune în înima lor.
Mai mult, atunci când o persoană refuză să ierte timp îndelungat, își pune sub semnul întrebării propria condiție de om iertat de Dumnezeu prin jertfa ispășitoare a Domnului Isus Cristos. Implicațiile spirituale pot atrage depărtarea de Dumnezeu și întreruperea părtășiei cu El!
De asemenea, pe plan emoțional, trăirile, sentimentele și dispoziția generală vor fi semnificativ afectate. Randamentul în activitățile cotidiene poate fi redus pe fondul acestei stări negative instalate în sistemul nostru psihic. În relații, vom suspecta mereu interlocutorii de greșeli similare cu ale persoanei care ne-a rănit, nefiind liberi să ne deschidem și să construim relații autentice.
Așadar, efectele neiertării asupra propriei persoane pot fi devastatoare. Dacă nu iertăm, vom fi mereu conectați la o sursă de “venin” spiritual, relațional și fizic.
La o întâlnirile de consiliere, Mihai (nume de cod), un tânăr student deprimat și-a exprimat apăsat durerea. Cu o presiune cumplită, aproape tremurând și cu o privire de gheață mi-a spus: ”Tu nu știi ce mi-a făcut tata!”. “Nu știu ce ți-a făcut tatăl tău”, am reacționat eu, “dar știu sigur ce ai TU de făcut acum!” Blocajele psihologice apar adesea din cauza aprofundării problemelor pe care le avem și a refuzului nostru de a ne concentra pe soluțiiile care ne sunt disponibile.
Dacă ne propunem să descoperim adevărata cauză a neiertării, vom descoperi că în spatele tuturor conflictelor dintre oameni se află nu cei care greșesc, ci inamicul cel vechi, satan, și păcatul pe care îl stimulează în noi. El este cel care dorește să distrugă unitatea din relații. El știe că ne poate manipula relațiile prin greșelile și slăbiciunile noastre. Ca oameni imperfecți, noi manifestam atitudini si comportamente incompatibile unii fata de altii. Suntem conduși adesea de propria grila de valori, de egoism, de nevoia de control si de scopurile personale pe care le urmarim.
În contextul acesta, dacă vrem să avem sănătate relațională (și nu numai) trebuie să învățăm să iertăm! Așa cum spune Josh McDowell, "iertarea este uleiul relațiilor".
Ai neiertare în inimă? Știu că nu e ușor să o elimini pur și simplu. Îți descriu în ce urmează o metodă biblică, propusă chiar de Domnul Isus, care a știut cât de dificil este acest proces, dar totuși accesibil când îl implicăm pe El. Iată cuvintele Domnului Isus: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă asupresc şi vă prigonesc." - Matei 5:44. Cel mai greu lucru care ni se cere aici este să iubim pe cei care ne-au rănit…dar dacă lăsăm asta în seama “efortului” lui Dumnezeu, și ne focalizăm pe celelalte trei cerințe? Oare, e imposibil să ne rugăm pentru cei ce ne-au rănit? Sau să le facem un bine, cât de mic? Nu e simplu, dar putem să îi binecuvântăm în gândul nostru sau în discuțiile cu ceilalți apreciindu-i pentru darurile sau abilitățile pe care le au. Dacă ne vom preocupa de aceste aspecte și le vom împlini, Dumnezeu va onora ascultarea noastră de El și ne va ajuta să facem lucrurile cele mai grele: să iubim, să iertăm și...să uităm! Pentru că ietarea autentică nu are memorie, ci eliberează prezentul și viitorul de trecut. Așa că...nu evita ceea ce poți face pentru a obține ceea ce crezi că nu poti face!
Dacă dorești să fii sănătos "tridimensional", dacă dorești să ai relații stabile și profunde, și dacă vrei să trăiești în ascultare față de Cel ce a iertat primul și cel mai mult, atunci...fă din iertare o practică și o prioritate!
Bogdan Prejban