Complex de inferioritate

Hmm, pe cât par de complexe, pe atât pot fi de “demontabile”. Hai să vedem.

Alfred Adler este cel care a descris pentru prima dată conceptul de “Complex de inferioritate”. El a argumentat că acestea apar în momentele în care noi ne comparăm nefavorabil cu celelalte persoane. Aceste comparații pot produce suferință emoțională și deprimare. Potrivit acestuia, motivul pentru care facem lucrul acesta  este tocmai tendința de a ne considera superiori celorlalți. Același Adler a considerat că modul principal prin care complexele pot fi combătute presupune eliminarea acestor comparații.

Complexele de inferioritate sunt mecanisme conectate la ceea ce psihologii numesc Imagine de Sine si Stima de Sine.

Fiecare persoana are o poza a sinelui, pe care o construiește din convingeri legate de propria persoană, din experiențele trecute, victorii sau eșecuri, umiliri sau afirmări! Deci, această poză, sau imagine de sine funcționează ca un filtru prin care proiectăm evenimentele viitoare, comportamentele noastre si reacțiile celorlalti față de noi.

Pe de altă parte, stima de sine se referă la evaluarea pe care ne-o facem în legatură cu propria valoare, competență si semnificație.

Definirea acestor convingeri cu privire la propria persoană e crucială pentru calitatea comportamentelor pe care le manifestăm in viața cotidiană. Siguranța și încrederea pe care le inspirăm persoanelor din jurul nostru, eficiența și ritmul sarcinilor pe care le îndeplinim sunt puternic influențate de aceste evaluări făcute în dreptul nostru.

Un studiu condus de cercetătrul Abraham Koramn a arătat că indivizii cărora li s-a spus că sunt incompetenți pentru a atinge scopul sau pentru a efectua sarcina din cadrul experimentului, cu toate că nu au avut în trecut experiență legată de această sarcină, au obținut o performanță slabă comparativ cu cei cărora li s-a spus că sunt competenți pentru atingerea aceluiași scop și pentru efectuarea aceleiași sarcini.

Asumpția centrală este că suntem extrem de influențați de ceea ce ni se spune despre noi și de cine spune ceea ce spune despre noi. Altfel spus, informația care ne reprezintă și persoana care ne evaluează ne pot modela convingerile despre sine și apoi comportamentul.

Dacă vrem să avem o imagine de sine corectă și sănătoasă, atunci e necesar să conoaștem cea mai corectă informație care ne descrie venită de la cea mai importantă Persoană care ne cunoaște! Această persoană nu poate fi alta decât Dumnezeu, Creatorul noastru, care ne cunoaste cel mai bine! Informația venită de la El e standardul absolut care ne certifică valoarea.

Privind în Biblie, observăm un personaj care se percepe inferior din cauza conditiei sociale a familiei sale, si din cauza pozitiei lui din cadrul familiei: Ghedeon isi sub-evaluează potențialul din cauza convingerilor lui modelate de mediul în care se afla; dar Dumnezeu mută reflectorul și îl numește viteaz, lucru pe care nu îl crede, el încă fiind preocupat sa testeze cine este Cel ce-l evaluează: oare e chiar Dumnezeul care poate face minuni cu…lâna? În final, Ghedeon prinde curaj, se vindecă de complexele lui și ajunge exact așa cum l-a văzut Dumnezeu: viteaz!

Ca și în cazul lui Ghedeon, imaginea noastră corectă e construită deja de Dumnezeu! Noi trebuie doar să o descoperim și să o credem!

Josh McDowell afirma că “o imagine de sine sănatoasă înseamnă să te vezi exact așa cum te vede Dumnezeu...nu mai mult, nici mai puțin!”

Dacă ai complexe de inferioritate, nu te amăgi singur: Dumnezeu nu comite erori! Tu nu ești o greșeală, ești capodopera Lui!

 

Bogdan Prejban