Incertitudinea: O provocare a zilelor noastre

Pandemia COVID-19 reprezintă una dintre cele mai importante surse de incertitudine actuală la nivelul sănătății fizice și mentale a persoanelor, economiei, relațiilor și a multor altor domenii de viață. Incertitudinea este definită ca o stare de necunoaștere care adesea trezește reacții negative la nivel emoțional, cognitiv și comportamental. Ca ființe umane, ne dorim predictibilitate, control și sentimentul că suntem în siguranță. Adesea situațiile ambigue și incerte sunt interpretate ca fiind amenințătoare, iar procesate într-o manieră catastrofică pot să conducă la stres și stări de anxietate, probleme de somn și chiar depresie. 

Oamenii sunt diferiți în ceea ce privește nivelul de incertitudine pe care îl tolerează într-o situație. Mulți oameni tolerează bine incertitudinea și trăiesc viața într-un mod palpitant. În schimb, alte persoane consideră incertitudinea aversivă și stresantă și nu funcționează la fel de bine în astfel de situații. 

Intoleranța la incertitudine reprezintă tendința noastră de a nu accepta posibilitatea ca un eveniment negativ să apară, deși acest lucru este probabil. Pentru a gestiona incertitudinea, mulți dintre noi folosim îngrijorarea ca și un instrument prin care încercăm să înțelegem viitorul și să ne pregătim pentru a evita ce e mai rău. S-ar putea să credem că îngrijorarea arată că ne pasă, că facem ceva și că ne ajută să găsim o soluție la problemele noastre. Din contră, îngrijorarea oferă doar o iluzie a controlului, iar în schimb fură bucuria din prezent (nu putem să fim și bucuroși și îngrijorați în același timp), epuizează mental și fizic și creează insomnii. De aceea, Biblia subliniază inutilitatea acestei strategii și ne îndeamnă la a adopta o altă perspectivă în fața incertitudinii.

 

“Nu vă îngrijoraţi de viaţa voastră….Şi apoi, cine dintre voi, chiar îngrijorându-se, poate să adauge măcar un cot la înălţimea lui? Nu vă îngrijoraţi dar de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăşi. Ajunge zilei necazul ei”. (Matei 6:25-34)

 

Dacă te simți copleșit de incertitudine, este important să știi că există lucruri pe care le poți face pentru a gestiona mai bine situațiile incontrolabile, pentru a simți mai puțină anxietate și pentru a putea tolera mai bine necunoscutul.

 

Cum fac față incertitudinii? 

1) Recunoaște și acceptă realitatea.  Incertitudinea este o parte normală a vieții – nu putem fi niciodată 100% siguri de ceea ce se va întâmpla în continuare. Acceptarea incertitudinii este o strategie de bază în gestionarea îngrijorărilor. Odată ce accepți că nu poți ști niciodată cu siguranță totul, vei înțelege că este o pierdere de timp încercarea de a controla totul. Totuși, în timp ce recunoști limitele controlului uman, este bine să înțelegi și măreția lui Dumnezeu ca Unul care este în controlul tuturor lucrurilor.

2) Fii blând cu tine însuţi. Atunci când nu răspunzi la situațiile incerte în felul în care ți-ai dori sau la fel de bine ca un prieten, nu te critica pentru aceasta. Amintește-ți că, pur și simplu unii oameni se confruntă mai bine cu incertitudinea decât alții. Apoi, amintește-ți de situațiile stresante din trecut pe care le-ai perceput ca ”fiind fără ieșire”, dar cărora într-un final le-ai făcut față. Gândește-te la abilitățile care ți s-au dezvoltat în astfel de situații și cum acestea ar putea să-ți fie de folos chiar acum. Amintește-ți că, uneori este nevoie de timp pentru rezolvarea unei situații stresante. Ai răbdare cu tine și cu împrejurările prin care treci. Dumnezeu adesea oferă ajutor celor aflați în nevoie și răspunde cu grija acestor nevoi. Dumnezeu este un Dumnezeu milos, de aceea este bine să înveți și tu să manifești compasiune față de tine atunci când treci prin momente dificile. În Luca 12:7, Mântuitorul ne spune că până „Şi chiar perii din cap, toţi vă sunt număraţi. Deci să nu vă temeţi: voi sunteţi mai de preţ decât multe vrăbii.”

3) Oferă-ți sfatul pe care l-ai dai celui mai bun prieten.  Dacă altcineva s-ar confrunta cu îngrijorările  cu care tu te confrunti, ai încuraja acea persoană să se îngrijoreze la fel de mult ca tine? Ce sfaturi i-ai da? Cum ar fi să spui exact aceleași lucruri și pentru tine? Există vreun motiv pentru tine să te tratezi mai rău decât îi tratezi pe ceilalți? Raportarea la tine prin ”lentilele cu care îi privesc pe ceilalți”, te poate ajuta să  adopți o perspectivă nouă și idei proaspete. 

4) Fii consecvent cu practicarea disciplinelor spirituale. Fă o prioritate din timpul devoțional prin practicarea rugăciunii, meditației și citirea resurselor creștine. Bucură-te de oazele sufletești în rutina zilnică. Găsește timp să reflectezi la lucrurile simple dar pline de semnificații, numără-ți binecuvântările și deprinde arta mulțumirii. Cultivă-ți bucuria în Domnul, ”chiar dacă” treci prin situații potrivnice, ”fă din El tăria ta”, asemenea lui Habacuc (Habacuc 3:17-19). Adu cererile tale la cunoștinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni și cereri, cu mulţumiri și pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, îți va păzi inimile și gândurile în Hristos Isus (Filipeni 4:6-7). 

 5) Fii flexibil și proactiv. Schimbă atitudinea față de lucrurile care sunt în afara controlului tău. Gândește-te la avantajele și costurile îngrijorării pe termen lung. Fă distincția între ceea ce poate fii schimbat (fă schimbarea în mod proactiv), și ceea ce nu poate fi schimbat (acceptă și nu te încrâncena). Dacă ești convins că lucrurile vor merge spre bine pentru că te îngrijorezi, îți va fi mai greu să te desparți de deprinderea de a-ți face griji.  Mai degrabă, dezvoltă-ți noi abilități. Ieși din zona de confort și exploreaza-ti propriile limite. Dacă o situație este lipsită de control și predictibilitate,  nu înseamnă că nu poate fi tolerată sau că e un capăt de lume, ci doar o situație care e neplăcută și vremelnică. 

6) Introdu în mod gradual incertitudinea în viața ta prin căutarea unor noi experiențe, manifestarea spontaneității și curiozității cu scopul de a învăța să tolerezi disconfortul. Astfel, vei ajunge să preîntâmpini necunoscutul cu mai puțină încrâncenare și suferință emoțională. Fă lucruri diferite: servește un fel de mâncare nou în fiecare zi, citește un ziar diferit sau ceva scris de un autor nou, vorbește cu cineva pe care nu îl cunoști (adresează o întrebare, oferă un compliment), fă o activitate pe care ai evitat-o, fă din ”încercarea de lucruri noi” o parte firească a vieții tale. Depășește disconfortul creat de incertitudine și învață să-ți dezvolți reziliența emoțională în fața adversităților vieții. 

 

Dr. Răzvan Predatu

Psiholog și psihoterapeut

 

Referințe utilizate și recomandate:

Carleton, R. N., Norton, M. P. J., & Asmundson, G. J. (2007). Fearing the unknown: A short version of the Intolerance of Uncertainty Scale. Journal of anxiety disorders, 21(1), 105-117.

Leahy, R. L. (2006). The worry cure: Seven steps to stop worry from stopping you. Harmony.

Saulsman, L., & Nathan, P. (2012). Facing Your Feelings: Learning to Tolerate Distress. Perth, Western Australia: Centre for Clinical Interventions.