Antidot pentru singurătate

Dacă te simți singur, să știi că nu ești singurul 🙂

 

În urma unor studii din Statele Unite s-a constatat că aproximativ 40% din populație manifestă timiditate și experimentează stări de singurătate. Patruzeci la sută! Chiar și în mijlocul mulțimii, persoanele participante la sondaje au declarat că îi urmărește un sentiment teribil de izolare.

 

Singurătatea este una din sursele de suferință umană și o condiție permanentă a milioane de oameni. Prezintă un sentiment de goliciune lăuntrică care poate fi temporar – preț de câteva minute, ore, zile, sau poate să persiste toată viața, cum menționam mai sus.  E conștiența dureroasă a faptului că ne lipsește o relație apropiată și semnificativă.  Această trăire afectează oameni de toate vârstele, inclusiv adolescenți sau vârstnici, dar pare să aibă un apogeu în perioada 18-28 ani, conform unor statistici.

 

Dacă ar fi să considerăm, așa cum am specificat, că lipsa unei relații apropiate și semnificative cauzează singurătatea, atunci ridic întrebarea: cum ar putea fi întâmpinată o asemenea lipsă? Ce relație ar putea “acoperi” nevoia aceasta cel mai mult? Relația de cuplu, maritală? Cea colegială sau de prietenie?  Relația părinte-copil? Sau angajat-șef?

 

Specialiștii care au studiat cauzele singurătății, le-au pus în categorii: de natură socială, de dezvoltare, psihologice, situaționale sau spirituale. Dintre toate acestea, aș vrea să subliniez și să argumentez că cea mai relevantă dintre ele este cea spirituală.

 

Dacă omul are lipsuri în această sferă, atunci toată funcționarea lui e compromisă; dacă omul are lucrurile reglate în zona spirituală atunci are resurse pentru regenerare la orice nivel; și nu doar supraviețuire, ci chiar SUPRA-viețuire, adică abundență.

 

Sediul spiritualității omului este propriul duh, care “strigă” după comuniunea cu Dumnezeu. Sfântul Augustin punctează acest lucru în faimoasa lui rugăciune: “Doamne, ne-ai creat pentru Tine însuți și inima noastră nu este liniștită până când nu își găsește odihna în Tine!”

 

Singurătatea spirituală este de fapt însingurarea, înstrăinarea a omului de Dumnezeu. E rezultatul păcatului care ne-a înstrăinat de Dumnezeu și unii față de alții. Ne-a “defectat”, din moment ce am fost creați ființe relaționale. Atunci când această dimensiune este soluționată, celelalte nivele ale singurătății (social, situațional, etc) nu vor putea să aibă un impact decisiv, ci vor fi “compensate” de această relație verticală cu Divinitatea care “repară” omul la cel mai profund nivel.

 

Împlinirea nevoilor spirituale încep de la comuniunea cu Dumnezeu prin acceptarea ofertei Lui și eliminarea bagajului păcătos în baza jertfei lui Cristos. Problema singurătății noastre spirituale a fost rezolvată prin singurătatea lui Isus, care a suportat separarea de Treime, pe cruce.

 

Odată restaurată conexiunea cu Dumnezeu sub noul statut relațional Tată-fiu, omul poate deveni membru al unei comunități bazate pe principii și valori spirituale, care asigură relații trainice si durabile. Acest loc este biserica. Rănile singurătății pot fi tratate în acest cadru securizant, unde fiecare persoană este chemată să fie de folos si să fie asistată în același timp.

 

Mai mult, Biblia arată integrarea celui regenerat spiritual într-o altă lume, efectiv. În cartea Evrei cap. 12, credinciosul este considerat parte din “adunarea în sărbătoare a îngerilor”, parte din “Biserica celor întâi născuţi care sunt scrişi în ceruri”, și părtaș la “duhurile celor neprihăniţi, făcuţi desăvârşiţi”.

Dacă suferi de singurătate și ești copleșit de lipsa unor relații pe care ți le dorești demult, îți sugerez  să faci din relația cu Dumnezeu și cu biserica o prioritate și chiar o urgență! E soluția biblică pentru mângăierea și regenerarea ta.

 

Nu îți pot garanta că vei scăpa complet de astfel de stări, pentru că Însuși Domnul Isus a precizat că lumea e un loc în care vom avea necazuri, dar îți pot garanta că aprofundarea relației cu El îți va aduce o împlinire care va cântări mai mult decât orice neajuns!

 

Bogdan Prejban

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.